25 Kasım 2010 Perşembe

Boyabat'in Turistik Mekanları, Boyabat Turizm


İlçemizde 11591 adet koleksiyonuyla 1 sinema salonu, 1 sergi salonu ve okuyucu salonlarıyla 52529 okuyucuya hizmet veren üç katlı bir halk kütüphanemiz mevcuttur. 


Turizm potansiyeli açısından ilçemizde görülmeye değer ``Boyabat Kalesi`` ve Salar  köyü mevkinde bulunan Kaya Mezarları bulunmaktadır. Kalenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekte fakat milattan önce 600 yıllarında Paflagonyalılar tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Roma ve Bizans döneminde ilaveler yapılmıştır. Kalenin bugün görülen burçları çok yeni olup, bir Türk eseridir. Yeni ve eski kaleye ait kitabeye rastlanılmamıştır. Kalenin iki tüneli vardır.


Kalenin karşısında bulunan Kırkkızlar kayasıyla ilgili hikayemiz bulunmaktadır.


Kale ile Kırkkızlar kayası önceleri bitişik büyücek bir kaya imiş. Bu büyük kaya üzerine Boyabat kalesi yapılmış. Bu kaleyi başka başka uluslar ele geçirmiş ve orada barınmışlardır. Günlerden bir gün düşmanları kaleye saldırmışlar. Kalenin yöneticisi, kadın kız herkesi kaleye korumaya çağırmış. Kaledekiler topluca kale çevresinde düşmana karşı çıkmışlar.  Kırkkızlar kayasının yönü kaleye girmeye ve saldırmaya daha müsait imiş. Kale beyi düşmanların çokluğunu görünce kalenin bu durumda korunamıyacağını anlamış, saldırıyı önlemek için hemen kılıcını çekmiş ve Allah'a sığınarak bu kaya kütlesine tüm gücüyle vurmuş, kaya bir anda ikiye bölünü vermiş. Yarılan kaya arasından başlamış bir çay akmaya. Karşı kaya üzerinde Kırk kız kalakalmış  
ve başlamışlar ağlamaya... Önlerinde düşmanlar arkalarında dik ve yüksek bir uçurum. Kurtuluş umudu kalmayınca hep birden başlamışlar Allah'a yalvarmaya Ulu Allah'ım bizi kurtar. Ya taş ya da kuş yap diye.
Allah dileklerini kabul etmiş kızlar orada bir anda taş oluvermişler. Bu nedenle bu kayaya ' Kırkkızlar kayası' denilmiş.


Kaleden başka ilçeden takriben 10km. Batıdaki Salar Köyü mevkinde bulunana kaya mezarı, Göynükören köyündeki Ambarkaya Mezarı, Dodurga'da Resimli kaya, Arım kaya tüneli görülmeye değer eserlerinden olup  ulaşımı da oldukça kolaydır.


Merkeze 3km uzaklıkta Kalebağı, 2km mesafede Topalçam ve 35km kuzeydeyde Bürnük olmak üzere çeşitli Mesire yerleri bulunmakla birlikte ulaşım problemi bulunmamaktadır. 


İlçemizde Topalçam ve Kalebağı olmak üzere iki adet konaklama tesisi mevcuttur.







0 yorum:

Yorum Gönder