22 Kasım 2010 Pazartesi
Boyabat'ın Ekonomik Durumu, Boyabat Gelir Düzeyi
Sanayi= İlçede mevcut 32 tuğla ve kiremit fabrikası, 9 adet çeltik, 2 adet ahşap parke, 3 adet un fabrikası, 2 adet çivi ve tel fabrikası, 1 adet tekstil fabrikası, 2 adet cam karo fabrikası mevcuttur. Bu fabrikalar tam kapasiteli çalıştıkları zaman 3200 kişiye çalışma imkanı sağlamaktadır. Ancak ülkemizde yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla tuğla kiremit fabrikalarının büyük çoğunluğunun fabrikaları kapattıkları bu nedenle üretiminin düştüğü ve ilçede büyük bir işsizliğin ortaya çıktığı gözlenmektedir. Bu fabrikaların ülkemizde ekonomik krizin ortadan kalkması ve fabrikaların eski kapasiteleri ile çalışmış olmaları halinde eskiden olduğu gibi ilçede sanayileşmenin temposu düşmeden hatta gelişerek sürecektir.
Tarım= Tarım ilçede gelişmiştir. Kaliteli çeltiği (pirinç) ile tanınır. Pirinç yörede ırmak ve çay kenarlarında ekilir. Üretilen çeltik, çeltik fabrikalarında işlenir. Boyabat'ta ayrıca buğday, çavdar, şeker pancarı, karpuz, kavun, kış sebzelerinden lahana ve pırasa ile ıspanak bol miktarda yetişir. Yörede meyve üretimi de önemlidir. Elma, armut, dut, şeftali, kayısı, kiraz, ceviz ve badem yetiştirilir. Yörede yetiştirilen şekerpancarı Kastamonu Şeker Fabrikasına gönderilir.
Son yıllarda tarım modern yöntemlerle yapılmaktadır. Gübre ve ilaç, kaliteli tohum ve makine kullanımı artmıştır.
Hayvancılık= Hayvancılıkta tarım gibi Boyabat'ta çok önemlidir. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır.Aynı zamanda Boyabat, bir av hayvanları bölgesidir. Keklik, tavşan, domuz, kurt, tilki, ördek, çulluk avı yapılır. Ayı, geyik, karaca, sansar, gibi hayvanlarda az miktarda rastlanır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder