1 Ocak 2011 Cumartesi
Erfelek Ekonomik Durumu, Erfelek Gelir Düzeyi
Erfelek Ekonomik Durumu
İlçemizin ekonomisi tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayanmaktadır. Toplam arazi yüz ölçümü 410 km2 olan ilçemizin topraklarının %29.4'ü tarıma elverişli arazi olmasına rağmen bu arazinin Karasu Vadisi dışında kalan önemli bir kısmı engebeli arazidir. Bu nedenle ekilebilir arazinin büyük bir kısmı susuz ve erozyona açıktır. Toplam ilçemizin topraklarının %68.5'i ormanlık ve koruluk alanlarla kaplıdır.
İlçemizin ana geçim kaynağı çiftçiliktir. Sanayi işcisi yok denecek kadar azdır. İlçemiz ve köylerinde sanayi tesisi sayılabilecek iş yeri çok azdır. Yetiştirilen endüstri bitkileri; keten, tütün, şeker pancarıdır. Eskiden beri üretilen keten, Ayancık ilçesinde kurulan keten fabrikasından sonra daha yaygın hale gelmiştir. Dışa yönelik olmamakla birlikte kendi ihtiyacı ve hayvan yemine yönelik mısır, buğday, arpa, yulaf, vb. mahsuller ekilmektedir.
İlçe meyve yönünden zengin bir potansiyele sahip olup narenciye ürünleri dışında her türlü sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Bunları kestane, elma, armut, kiraz, erik, vişne, ceviz, fındık, incir, üzüm, dut, töngel, ahududu, çilek, kivi şeklinde sıralayabiliriz. Bunlardan kestane ülke çapında isim yapmıştır. Meyvesiyle isim yapan kestane bölgelerinde üretilen bal birçok derde deva olduğu dünya çapında haklı olarak ünlenen anzer balından aşağı kalır yanı olmadığı bilim adamlarınca tescil edilmiştir. Kestane halının piyasada değer bulmasıyla ilçede arıcılığa ciddi bir yönelme başlamış, ilgili birimlerin açtığı kurslarla bilinçlenen, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan 500'den fazla kovanla teşvik edilen üreticiler bal üretiminde iyi bir noktaya gelmiş olup, gelişme devam etmektedir.
Özel sektöre ait parke ve kereste fabrikası Süt alım ve işleme üniteleri, Meyve işleme ünitesi SİNOPE dışında sanayi dışında iş yeri yoktur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder