28 Ocak 2011 Cuma

Türkeli Ekonomik Durumu, Gelir Düzeyi


                                            Türkeli Ekonomik Yapısı


Tarım ve Hayvancılık


Sahilde dar ve küçük düz alanda kurulan Türkeli, dağların kıyıdan itibaren hemen yükselmesi nedeni ile küçük bir tarım alanına sahiptir. Tarım alanları az olduğu ve makine tarımına elverişli olmadığı için aile ziraatı sürdürülmektedir. Bahçe tarımı ve meyvecilik gelişi güzel yapılmaktadır. 


Son yıllarda İlçe Tarım Teşkilatının gayreti ve katkısıyla seracılıkta ve bahçe tarımında olumlu gelişmeler olmuştur. Tarımsal geçim kaynaklarının az olması nedeni ile ilçe halkının çoğu dış ülkelerde işçi olarak çalışmaktadır.


Tarım Ürünleri : Buğday, arpa, mısır, ceviz, kestane, elma, armut, kiraz, üzüm, incir, dut, zeytin, erik ve tüm sebzelerin yetişebileceği iklim özelliğine sahiptir. 


Kırsal alanlarda genç kuşakların çalışmak için yurt içi ve yurt dışına gitmeleri, köylerde genellikle yaşlıların kalması, makinenin tarım alanlarına girememesi ve halkın ilkel tarımsal etkinlikleri yapması, eğitimsiz olması tarımın önemli bir gelir kaynağı olmasını engellemektedir.


Hayvancılık : Tarım hayvancılığı desteklemediği için ticari hayvancılık yapılamamaktadır. Kırsal alanlarda her ailenini kendi geçimini sağlayacak kadar hayvan bulunmaktadır. Ayrıca 1999 yılında ilçemiz Hacıköyü'nde kurulan devekuşu çiftliği, Çatak-Örencik köyünde ve Gökçealan köyünde alabalık tesisleri kurulmuş olup faaliyetlerine ve ilçe ekonomisine katkıları sürmektedir. Taşımacılık ve tarım amacıyla at ve manda yetiştirilmektedir. 


Geçim Kaynakları


İlçe halkının ve köylerdeki nüfusun %80'i yurt dışında işci olarak çalıştığından ortalama 7.000 olan nüfus 7. ve 8. aylarda 10-12 bini bulunmaktadır. Bunun sonucunda da ilçeye bol miktarda döviz girişi olmaktadır. Bu da modern bina yapımlarını dolayısıyla inşaat sektörünü geliştirmekte, ilçe ticaretine canlılık katmaktadır. İnşaat işçiliği ve ustalığı halkın önemli geçim kaynaklarının içerisindedir. Yörenin en önemli geçim kaynağı ise orman ürünleri ve ormancılıktır. 


Genel olarak Türkeli Malmüdürlüğüne bağlı 814 mükellef kayıtlıdır. 22 dernek, 15 kahvehane, 3 pastahane, 2 otel, 2 adet içkili lokanta, 2 adet internet cafe oyun yeri, 1 adet cafe ve 1 adet düğün salonu bulunmaktadır. 


Ormancılık : Orman köylerinin tamamı geçimini müsaadeli orman kesimi ve nakliyesi ile karşılamaktadır. İlçede bu ürünleri bir araya toplayacak Orman işletme müdürlüğü deposunu bulunması ile, orman ürünleri, ilçe nakliyecileri, kereste fabrikaları, atölyeleri, parke fabrikası, için malzeme ve gelir kaynağıdır. 


İlçenin zengin ormanlarında yetişen kestane ağaçlarından elde edilen kestane, bölgenini başka bir ürünüdür. Islahı yapılmamış kestane ağaçlarının meyvesi küçük fakat lezzetlidir. Bol miktarda bulunan kestane ağaçlarının aşılanması ile daha kaliteli ürün alınabilecek, düşük fiyat ve var olan pazarlama sorunu çözümlenecektir.


Çevrede bol miktarda bulunan deniz ürünleri de önemli geçim kaynaklarındandır. Pek çok türde balık bulunmakta ve avlanmaktadır. Bunlar ; Hamsi, İstavrit, Palamut, Kefal, Dil Balığı, İzmarit, Tirsi ve hatta Mersin balığıdır. İlçedeki akarsularda da tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır. 


Az da olsa kırsal alanlarda arıcılıkta vardır. Tarım ve hayvancılık halkın geçim kaynakları önemli bir yere sahiptir.


Sanayi ve Ticaret


Güzelkent beldesinde bir adet parke fabrikası, cam fabrikası, kereste biçim atölyeleri, mobilya atölyeleri, marangozhaneler, tekstil ve fabrikaları mevcuttur. İlçe merkezinde irili ufaklı marketler, atölyeler, sanayi alanı, küçük el sanatları atölyeleri vardır. 


İlçe belediyesine ait sanayi sitesinde 30 iş yeri hizmet vermektedir. Ayrıca her perşembe günü belediyeye ait yerde haftalık pazar bulunmaktadır. 


Ayrıca ilçe merkezinde; Ziraat Bankası, İş Bankası, Halk Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi, Çatakörencik, Çatakgeriş, Çatakgüney ve Sarmaşık köylerinde Orman köylerinin kalkındırma, Gencek köyünde tüketim kooperatifleri vardır. 







0 yorum:

Yorum Gönder