26 Mayıs 2011 Perşembe

Sinop Nüfus ve Yerleşim


                                                       Sinop Nüfusu Sinop Yerleşimleri


1997 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, Sinop İlinin toplam nüfusu 214 925'tir. 2000 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, Sinop ilinin toplam nüfusu 227. 933'tür. Nüfus büyüklüğüne göre 70. sırada (80 il içinde)  yer alan Sinop ilinin yıllık nüfus artış hızı %-29,54'tür. 


Nüfus sıralamasına göre ilçeler Boyabat, Durağan, Ayancık, Gerze, Türkeli, Erfelek, Dikmen ve Saraydüzü'dür. 


Ekonomik koşullarının yetersiz olması nedeniyle Sinop'tan sürekli olarak il dışına göç olmuştur. 1960 yılından sonra başka illere ve yurt dışına yönelen göç hareketi il nüfusunun gelişimini olumsuz yönde etkilemiştir. 


Sinop'ta doğurganlık düzeyinin düşük olması da il nüfusunun yavaş gelişmesinde önemli bir etkendir. 


Karadeniz sahil şeridindeki Merkez, Ayancık, Gerze ile Türkeli ilçelerinin köylerinde dağınık bir kırsal yerleşme özelliği göze çarpar. İç kısımlardaki Boyabat ve Durağan ilçelerinin köylerinde ise toplu yerleşme örneği görülmektedir.


Sinop ilinin yerleşme düzenini; il topraklarının denizde olan doğal ve ekonomik ilişkileri, dağların ve ormanların kümeleniş biçimi belirler. Ekonomik kaynaklarının sınırlı oluşu, iç kısımlarla olan ulaşım bağlantılarının zayıflığı, kıyı kesimindeki yerleşmelerde nüfusun gelişimini olumsuz etkilemektedir.

4 yorum:

Mobile App Developers dedi ki...

I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

SEO Company Pitampura dedi ki...

I would like to say that this post is awesome, nice written and include almost all important information. I’d like to see more posts like this.

UI UX Designers Delhi dedi ki...

Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.

App Development Company London dedi ki...

I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

Yorum Gönder