15 Aralık 2010 Çarşamba
Durağan Coğrafi Durumu, Coğrafi Yapısı
Durağan Coğrafi Durumu
Dağlar
İlçenin yüz ölçümü 910 km2'dir. Arazinin %80'i dağınıktır. Bölgede Kuzey Anadolu sıra dağları içerisinde yer alan, isfendiyar ve doğu ılgaz dağlarının uzantıları olan ve bölgesel isimle anılan dağların bazıları şöyledir. İlçe merkezinin Güneyinde Adadağı, Kuzeyinde Bulzuk, Doğusunda Soyuk - Karatepe ve Gömlek Dağları bulunmaktadır. Dağların yüksekliği 500 - 1451 m arasında değişmektedir. En yüksek yer 1451 m ile Çorakyüzü köyü mevkisinde bulunan tepesidir. Diğer tepeler ve yükseklikleri ise şöyledir.
Yaylalar ve Ovalar
Yaylalar= Yeşilyurt köyü çevresinde Kuzuluk Çalı, Yaylı Çal, ev Çalı; Kaplangı ve Aşağıalınca köyleri çevresinde Takir, Dereli köyünde, Kalfet; Hacımahmutlu köyü çevresinde Karapınar, Karakütük ve Hatipoğlu Yayaları, Yassıalan köyü'nün üst kısmında mezarlık mevkinde Bozarmut yaylası bulunmaktadır.
Ovalar= Dağlar arasında küçük düzlükler halinde ve Kızılırmak ile Gökırmak Vadileri üzerinde bulunmaktadır. Irmakların iki tarafından dar bir şerit şeklinde ve köylerin adları ile anılan Ovalar en verimli olanlarıdır. İlçe merkezinde Karayazı, Başgezek ve Çayırovası Köylerde dağdelen, Akçabük, Yandak, Yalnızkavak, Yeşilkent, Hacıoğlu, Alpaşalı ve Karadiğin ovaları sulanılabilen verimli ovalardır. Kızılırmak Vadisinde bulunan Gökdoğan, Köklen, Çöve, Boyabükü, Yoğunpelit ve Beybükü ovaları Altınkaya baraj gölü sahası içerisinde kalmıştır.
Akarsular
İlçenin önemli Akarsuları Kızılırmak ve bu ırmağın kolu olan Gökırmak'tır. Gökırmak Kastamonu ili sınırları içinde doğup Durağan ilçe merkezinin 6 km doğusunda Gökdoğan köyü yukarı Mahallesinin tam karşısında Kızılırmakla birleşmektedir. Ancak bugün burası Altınkaya Baraj Gölü sahası içinde kalmıştır. Göl suları yazın çekildiğinde birleşme yine burada olmaktadır. İlçenin can damarı Gökırmak'tır. İlçe'de bunlardan başka Ardım Çayı, Felek Çayı, Kanlı Çay, Sırnık Çayı, Akbel Çayı, Çayağzı Çayı, ve Ümerik Çayı gibi yaz aylarında kuruyan, kışın ve ilkbahar mevsimlerinde Gökırmak'ı besleyen çaylar bulunmaktadır.
Göller
İlçenin tabi gölleri yoktur. Baraj gölleri ve göletleri vardır. Bafra ilçesi sınırları içinde kurulan Altınkaya Barajı, Kızılırmak vadisi boyunca ilçemizin yoğunpelit, Salarkolu, Bobükü, Çöve, Köklen, Kemerbahçe, Yağbasan, Gökdoğan ve Beybükü köylerine ait arazilerini kaplayarak ilçe merkezi sınırına kadar sun'i bir göl oluşturmuştur.
İlçenin Kuzey doğusunda Karayazı Ovasını sel taşkınlarına karşı koruma ve sulama amaçlı DSİ tarafından yapılan Durağan göleti bulunmaktadır. Yukarıkaracaören'de de arazi sulama amaçlı gölet vardır.
İlçemizin Güngören Köy sınırları içerisinde Kızılırmak üzerinde Altınkaya göl sahasını korumak ve elektrik üretim amaçlı kepez barajı inşaatı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Baraj gövde inşaatının bulunduğu yer Durağan ilçesine bağlı Durağan ilçesine bağlı Güngören köy sınırları içerisindedir.
İlçemizin Sınırları İçerisindeki Büyük Barajlar
İlçemiz sınırları bulunan Kızılırmak ve onun büyük bir kolu olan Gökırmak nehirleri su potansiyeli olarak bölgemize büyün imkanlar sağlamaktadır. Kızılırmak üzerinde yapımı tamamlanmış olan Altınkaya Barajının Gölü ilçemize ekonomik bir canlılık sağlamıştır. Balıkçılık kooperatifleri geliştirilerek balıkçılık teşvik edilmiş ve bir çok ailenin geçim kaynağı durumuna gelmiştir. Baraj gölünde amatör olarak avlanabilen balık türleri Yayın balığı, Sazan, Kefal çok nadir olarak da Levrek balıklarıdır. Altınkaya Baraj gölü bölgemiz iklimini müspet olarak etkilemiş ve yağışlar ile bitki örtüsüne canlılık kazandırmıştır. Aynı şekilde yer altı sularının da zenginleşmesini sağlayarak tarımdaki verime katkı sağlamıştır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder