11 Aralık 2010 Cumartesi

Durağan İklim ve Bitki Örtüsü, Durağan


İklimi


İlçe Karadeniz kıyılarında hüküm süren Karadeniz iklimi ile iç kesimlerde hüküm süren karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hakimiyeti altındadır. Yazları fazla yağış olmaz nispeten kurak geçer, kışlar ise çok soğuk değildir. İlçe merkezinde rakım 220m'dir. Çevre köylerde rakım yüksektir. 1400m yükseklikte köyler mevcuttur. Buralarda kış mevsimlerinde kar yağışı yoğundur. İlçe merkezinde ise yağış kardan ziyade yağmur şeklinde görülür. Kış aylarında sıcaklık 0 C'nin altına pek az düşer. Gün olarak 5-10 günü geçmez. İlçe merkezinin etrafı dağlarla çevrili olduğundan Kuzey'den ve Güney'den gelen hava akımlarından fazla etkilenmez. İlçede her ne kadar Karadeniz bölgesinde ise de; bu iklimin gerçek özelliklerini göremeyiz. Karadeniz İç Anadolu karma yağış tipi görülür. En çok yağış ilk bahar da alınır. İlk bahar erken gelir, her taraf birden yeşerir. 


Sonbahar mevsimi ilçenin ikinci derece yağış mevsimidir. Yıllık yağış ortalaması 800 mm'dir. Türkiye'nin orta derece yağışlı yöreleri içerisinde yer almaktadır. Konfeksiyon ve depresyon yağışlar görünmektedir. İlçede esen rüzgarlar daha çok batı rüzgarlarıdır. Nem oranı Altınkaya barajı Gölü etkisi ile son yıllarda önemli ölçüde artmıştır.


Sıcaklık, yükseklik, yer şekilleri ve karasallık gibi nedenlerle değişiklik gösterir. Yıllık sıcaklık ortalaması 8 C'dir.  Bu sıcaklık Ocak ayında 0-5 arasındadır. Temmuz ayında 15-20 C arasında değişmektedir.


Görüldüğü gibi iklim yaşama şartlarının ve bitki örtüsünün oluşumuna engel olarak uygundur. bugüne kadar bilinen en etkili kuraklık 1994 yılında görülmüştür.


Bitki Örtüsü


İlçe merkezi ve yakın çevresi yeşilliklerle kaplıdır. Bu nedenle ilçeye``Yeşil Durağan`` ismi de verilmiştir. İlçenin güney ve güney batısında bulunan Adadağı'nda ağaçlandırma çalışmaları tamamlanmış olup, genç bir orman görünümündedir. Vasıfsız orman niteliğini taşıyan yerlerde ağaçlandırma çalışmaları sürdürülmektedir. 1993 yılına kadar toplam 25.130.000 m2'lik alan ağaçlandırılmıştır. 


Buzluk, soyut Karatepe ve Gömlek dağlarından kereste temin edilmektedir. ilçe halkının yakacak ihtiyacı da odun olarak bu ormanlardan karşılanmaktadır. 


Ormanlık bölgelerde, çam ağaçları birinci sırayı alır. Ağaç türlerinden yapraklı olarak meşe, kayın ve gürgen İbreli olarak da sarıçam, karaçam, köknar ve ardıç türleri bulunmaktadır. Ormansız yerlerde çıplak araziye pek rastlanmaz. Karadeniz bölgesinde has bodur ağaçlar ve çalılıklar vardır. Genel olarak her taraf yeşil bir bitki örtüsü ile kaplıdır. Bu durum ilçeye tabi bir güzellik vermektedir. 



0 yorum:

Yorum Gönder