6 Aralık 2010 Pazartesi

Durağan'ın Ekonomik Durumu, Durağan Gelir Düzeyi


                                           Durağan Ekonomik Durumu                  
İlçenin ekonomik durumunu geçim kaynaklarını şu başlıklar altında toplaya biliriz : Tarımsal Gelirler, Hayvansal Gelirler, Orman Ürünleri, Ticaret Gelirleri, Su Ürünleri ve Diğer Canlılar


1 Tarımsal Gelirler
Tarımsal gelirleri ilçenin coğrafi durumuna göre iki kısımda inceleyebiliriz.
1 Sulu Tarım Ürünleri
Sulu tarım ilçenin Gökırmak ve arım çayı vadisinde yapılmakta olup arazinin tamamına yakın kısmında çeltik ekimi yapılmaktadır. bunun yanında buğday, mısır, arpa gibi tahıllarda bu vadide yer alan köylerin kıraç arazisinde yetiştirilmektedir. 


Bölgede sebzecilik halkın ihtiyacı kadar yapılmakta olup, bunun yanında meyvelerden elma, erik, dut, üzüm, ayva, incir yetiştirilir. Son zamanlarda şeftali yetiştirilmesi özendirilmektedir. 
2 Kıraç Arazi Ürünleri
Kıraç araziyi oluşturan ormanlık köylerimizde ekilebilen arazi yetersiz olmakla beraber kendi ihtiyaçlarını karşılaya bilecek kadar buğday, arpa, yulaf, mısır gibi tahılların yanında fasulye, nohut, mercimek gibi baklagil çeşitleri yetiştirilmektedir.


Tarım ürünleri bu bölgemizde ilkel yöntemlerle yapıldığından halkın ihtiyacını zor karşılamaktadır. İlçemiz en önemli tarım girdisi olan çeltik üretimi son yıllarda makinalaşmış olup, zirai ilaçlama ve fenli gübreleme ile yapılmaktadır. Ancak üretim masrafları işcilik çok pahalıya mal olmaktadır. Çeltiğin riba, baldo, karakılçık, rokka gibi yüksek verimli çeşitleri üretmektedir. Yıllık çeltik rekortesi 400 ton civarında gerçekleşmektedir. Bunun %90'ına yakını ilçe dışı pazarlarda satılarak önemli bir gelir elde edilmektedir.


2 Hayvansal Gelirler


İlçede hayvancılık tarımdan sonra ikinci sırada yer alır. Büyük baş hayvanlardan inek, manda, at, eşek ve katır beslenir. Küçük baş hayvanlardan koyun ve keçi bol miktarda beslenirken son yıllarda Orman idaresince keçilerin orman'da otlatılması yasaklandığından keçi beslemesinde önemli düşüşler olmuştur.


Kümes hayvanlardan tavuk, hindi genellikle kırsal kesimlerdeki ailelerde ve ilkel yöntemleri ile yetiştirilmektedir. Büyük baş hayvanlardan en fazla inek, manda, at ve eşek yetiştirilmekte olup bunlardan son yıllarda devlet desteğince yerli inek halkının ıslahına çalışarak daha fazla verim alınmaya ve ahır hayvancılığı yapılmaya başlanılmıştır.


Ülkemizde gelişen süt endüstrisine paralel olarak ilçemize yerli ırkların ıslahı ve ithal ineklerin temininde son yıllarda küçümsenmeyecek ölçüde devlet desteği temin edilmiştir. Modern besicilik bugün istenilen seviyede olmakla beraber 20 yıl öncesi ile mukayese edilmeyecek kadar mesafe katmıştır.


İlçenin dağlık köylerinde tarım, öküz ve mandaların gücünden yararlanılarak yapılmaktadır. At, eşek ve katır binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi yük taşımacılığına da hala önemini korumaktadır. 


Hayvansal ürünlerin başında yün, yoğurt, süt, peynir, yumurta ve keçi yapağı gelmektedir. bu ürünlerden yalnız yün, yapağı, yumurta ve hayvan derileri ilçe dışına satılmaktadır. Diğer aileler tarafından tüketilmektedir. İlçemizde en önemli girdiği canlı hayvan satımı sağlanmaktadır. Son sayımlara göre ilçemizin hayvan mevcutları ise şöyledir. Merkez ve köyler dahil sığır ve manda toplamı 20.580, koyun ve keçi 43.000, tek tırnaklı 5.480, kanatlı 15.850 baştır. İlçemizde hayvancılık ıslah çalışması sun'i tohumlama yöntemi ile devam etmektedir.


3 Orman Ürünleri ve Ormancılık Faaliyetleri


Orman ürünleri ilçede halkın geçim kaynaklarından üçüncü  sırayı almaktadır. İlçenin Gökırmak vadisi dışında kalan orman köylerinin halkının %80 'i geçimini orman işçiliği yaparak sağlamaktadır. Genellikle ormanlarımızdan çam, köknar ve kayın ağaçlarından kereste ve odun elde etmekte halkımızın bunların nakliyesinde ve kereste haline getiren atölyelerde işçilik yaparak geçimlerini sağlamaktadır. 


Orman işletme müdürlüğünce pazarlanan kerestecilik ve ağaç odun gibi ürünlerden de önemli bir girdi elde edilmektedir. Bunun yanında ormancılık alanlarında yetişen kuzu göbeği, kanlıca mantarları ve salep vatandaşlar tarafından toplanıp pazarlanmaktadır. 


İlçede Orman İşletme Müdürlüğü 23.09.1993 tarih ve 91/2225 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. Bünyesinde Durağan, Adadağı, Aydoğan ve Altınkaya olmak üzere dört Orman İşletme Şefliği mevcuttur. 
Koru Ormanı Baltalık Ormanı Ormanlık saha açıkalan toplam alan 44. 151 19.578 63. 729 31.876 95605
Durağan Ormanlarında Yetişen Ağaç Türleri
a) Yapraklı türler = Meşe, Kayın, Gürgen
b) İbreli Türleri = Sarıçam, Karaçam, Kızılçam, Göknar, Ardıç


Orman ürünlerini daha iyi değerlendirmek maksadı ile Bayat, Dodurga, Dereli, Yassıalan, Uzunöz, Gölalan, Kızılcapelit, Boyalıca ve Yukarıkaracaören Orman Kalkındırma Koorperatifleri kurulmuştur.


4 Ticari Gelirler


İlçede ticaret giderleri geniş bir boyutta değildir. Genellikle tüketim mallarının ticareti yapılmaktadır. İlçeden dışarıya tarım ürünlerinden çeltik, kuru fasulye satılır. Orman ürünlerinden kereste ve odun satılır. Hayvan ürünlerinden ise canlı hayvan ile yün, deri ve yumurta satılır. 


Dışarıdan ise her türlü makine ve fabrikada işlenmiş yiyecek ve giyecek maddeleri alınır. En çok ticaret komşu Samsun ile yapılmaktadır. Bunun yanında İstanbul ve diğer illerde ticari bağları bulunmaktadır.


5 Su Ürünleri


Son yıllarda baraj gölünden elde edilen balık üretimi de ilçenin önemli ticari girdisi haline gelmiştir. Balık üretimi ile ilgili su ürünleri kooperatifi kurulmuş olup, elde edilen balıklar yine komşu illere pazarlanarak baraj gölü çevresinde kalan halkın önemli geçim kaynağı oluşturulmuştur.


6 Diğer Gelirler


İlçenin ekonomisine katkıda bulunan diğer gelirlerin başında ilçede kurulan dört adet çeltik işletme fabrikası vardır. Bu fabrikalarda ilçe de üretim yan ürünleri kepek ve kırık hayvan yemi olarak hayvancılık yapanlara veya yem fabrikalarına verilmektedir. Çeltik kabuğu ise demir - çelik fabrikalarına hammadde olarak pazarlanmaktadır. Bunlardan başka bir adet tuğla ve kremit fabrikası olup ürettiği tuğla ve kremitin büyük bölümünü komşu illere pazarlanmaktadır. 


İlçede bir adet modern un fabrikası ile beş adet un değirmeni vardır. Bunlar buğday, un, çavdar ve yulafı hayvan yemi olarak işletmektedir. Köylerde elektrikle çalışan değirmenler mevcuttur.


Ormancılıkta elde edilen kerestecilik tomrukları işleyen kereste atölyeleri mevcuttur.


İlçenin en önemli el sanatlarından çevrede baş örtüsü olarak kullanılan ``çember`` denilen dokuma ile yine adına kenam denilen şile bezine benzer keten dokuma yapılarak giysi olarak değerlendirilmekte ce çeşitli işlemlerde kullanılmaktadır. Bunun yanında son yıllarda Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün girişimleri ile  halıcılık yaygınlaşmıştır.


İlçe halkının büyük bir kısmı geçimini gurbetçilikle sağlamaktadır. Bir kısmı Almanya, Hollanda , Fransa, Libya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde işci olarak geçimini sağlarken, bir kısmı büyük şehirlerde mevsimlik vasıfsız işci olarak çalışmaktadır. Bunlarda kazandıkları döviz ve paralarla ilçemize girdi sağlamaya çalışmaktadırlar.


Kısacası ilçenin gelir düzeyi çevre ilçelerden daha düşük olduğundan her gün büyün kentlere göç vermekte, buda ilçenin ekonomik durumunu gün geçtikçe olumsuz yönde etkilemektedir.











0 yorum:

Yorum Gönder